pondělí 15. dubna 2013

Chráníme naši planetu

Myslíte si, že v sobotu se do školy nechodí? Omyl! U nás ve třídě tuto sobotu děti byly - ne proto, aby se učily, ale proto, aby se pobavily, pohrály si, něco si vyrobily, namalovaly, a také, aby se toho hodně dozvěděly. Ne ale v podobě informací z učebnic nebo pracovních sešitů! Jen prostřednictvím her, povídání, koukání na interaktivní tabuli a především prostřednictvím práce s různým materiálem.





Program nebyl zdaleka jen pro třeťáky, druháků se dokonce sešlo o hodně víc. A měli jsme tu prvňáka i předškoláka a dokonce jednu šesťačku. Nejprve k nám přišla čarodějnice, která nám rozházela všechny věci, které byly připravené uprostřed třídy. Čarodějnici následně vyhnaly "dobré duše", které měly na sobě oblečení z igelitu (plastu) a ozdoby ze skla. Tyto "duše" nás provázely celým dopolednem a ukazovaly nám, co jsou ty materiály vlastně zač. Čarodějnice občas také přišla a zaškodila - a my jsme se museli naučit, jak ji můžeme přemoci.

 Náš první úkol byl vyrobit si talismany, které nás budou celým dopolednem provázet. Mohli jsme si vzít jakýkoliv materiál a vyrábět z něho, i je kombinovat. Naše talismany dopadly nádherně.






Hned potom jsme si povídali o materiálu PLAST. Hráli jsme různé hry na poznávání plastů, vytvářeli jsme zvuky strašidelného domu pomocí plastových věcí, promítli jsme si krátkou prezentaci, ze které jsme poznali, z čeho se plast vlastně vyrábí. Je to ropa! Také jsme psali vzkaz budoucím generacím, co by měly dělat, aby pomohly naší planetě. To jste věděli, že takový plastový kelímek se v přírodě rozkládá více než 70 let? To když ho dneska odhodíme, jako dědečkové a babičky se na něj budeme moci znovu přijít podívat! To musí být pro přírodu opravdu nepříjemné...






Druhý materiál, se kterým jsme pracovali, bylo SKLO. To už se v přírodě prakticky nerozloží vůbec! Sklo má také tu vlastnost, že se může roztavit a vznikne z něj něco dalšího krásného. Koukali jsme, jak se sklo vyrábí - jak se fouká a tvaruje. Někteří z nás si mysleli, že roztavené sklo je med! Teď, když víme, jak je to hrozně horké, bychom to rozhodně ochutnat nechtěli! Se sklem jsme si užili spoustu legrace - dostali jsme malé skleněné kamínky a z těch jsme si stavěli, také jsme hráli různé hry. Dva kamínky jsme si dokonce mohli odnést domů.









Jako třetří jsme se seznámili s PAPÍREM. Poznávali jsme zvuky, které papír dělá, vytvářeli jsme kouzelný les (protože papír se vyrábí ze dřeva) a vymýšleli jsme bytosti, které v lese žijí. Pak jsme vyráběli masky těch bytostí, opět z papíru. Dopadly také moc krásně! V tom kouzelném lese jsme objevili ruličky s tajným návodem - jak si doma vyrobit vlastní recyklovaný papír! Je velmi důležité se o papír starat, protože kdybychom ho vyhazovali do směsného odpadu, kácelo by se stále více a více lesů a my přece chceme, aby nám na planetě nějaké zbyly!














Myslíte si, že se nám na závěr povedlo přemoci zlou čarodějnici? Ale samozřejmě! Čarodějnice totiž chtěla všechny odpadky hodit na jednu skládku - nevěděla, jak moc tím ničíme naši planetu. Ale my jsme na ni vyzráli - protože měla na sobě oblečení z těch třech materiálů, o kterých jsme se dneska tolik dozvěděli, bylo nám hned jasné... co? No přece že ji musíme rozebrat tak, aby všechny ty materiály přišly do správného koše! A proto, že ve třídě všechny tyto koše máme, byla to pro nás po celém dopoledni naprostá hračka!

Domů si odnášíme naše krásné talismany, skleněné kamínky a hlavně příjemné zážitky s paní učitelkou a se dvěma dalšími studenty Divadelní akademie múzických umění v Praze.



A co vy? Chtěli byste, aby se taková dopoledne ještě někdy opakovala, třeba s nějakým jiným tématem?

Žádné komentáře:

Okomentovat